Com millorar la salut dels nostres peus?

TwitterGoogle+FacebookWhatsAppCompartir

Els peus, sens dubte, són una part molt important del nostre cos, i de vegades una de les que els hi prestem menys importància, fins que aquests no ens molesten.

Em dic Carme Busquets i sóc podòloga especialitzada en Biomecànica i en Posturologia.  M’agradaria poder donar, des d’aquest espai, petits consells que ens puguin ajudar a millorar la salut del nostres peus i així també poder evitar lesions o altres patologies que puguin afectar a altres parts dels nostre cos, ja que si tenim algun tipus de molèstia a nivell podal ens pot arribar a afectar a diferents nivells del nostre organisme, ja que l’aparell locomotor actua com una sincronització de cadenes musculars i òssies on cada moviment d’un dels seus segments condiciona tota la resta.

El primer pas per tenir una bona salut a nivell dels nostres peus serà tenir-ne cura i una bona higiene i fer-ne una bona observació per tal de detectar-ne possibles alteracions.

Fongs als peus

 

  • Higiene: Cal rentar-se bé els peus, utilitzant preferentment un sabó de pH àcid per evitar la proliferació de fongs i bacteris.

 

  • Assecat: pel mateix motiu cal que en assecar els peus, ho fem també entre els dits, ja que aquesta és una de les zones del peu on hi ha més humitat. Si tenim problemes d’excés de sudoració podem utilitzar algun producte per controlar-ho, ja sigui en pols o en crema.

 

  • Olor: el peu és una zona d’important transpiració, però això no vol dir que aquest faci mala olor. Si notem que en acabar una activitat o al final del dia, els nostres peus fan mala olor, serà un indicatiu que algun tipus de microorganisme ha proliferat a la nostra pell, pel que és recomanable visitar al podòleg per a què en pugui fer un diagnòstic i recomanar un tractament per resoldre el problema.

 

  • Hidratació: la pell és una barrera molt important. Si aquesta la mantenim en condicions òptimes d’hidratació, dificultarem l’aparició d’infeccions i petites lesions dèrmiques.

 

  • Ungles: qualsevol canvi de coloració de les ungles és un motiu d’alerta. Si no existeix cap patologia sistèmica, aquest canvi serà degut principalment a una infecció, a un microtraumatisme o traumatisme, que haurà de ser valorat per poder-ne buscar les causes i fer-ne el tractament necessari el més aviat possible.

 

  • Lesions dèrmiques: la pell ha de ser llisa, sense descamacions, relleus o canvis de color. Algunes infeccions de la pell, en les primeres fases d’evolució no donen simptomatologia, però si apareixen serà un bon moment per iniciar el tractament per poder evitar que aquestes lesions proliferin i ens puguin donar símptomes més molests com ara picor, coïssor o irritacions, i també facilitar-ne la curació que en les primeres fases és molt més senzilla i eficaç.

 

Hem de cuidar bé els nostres peus per a què aquests ens puguin portar allà on volem anar.

 

Carme Busquets i Sandiumenge

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *