Lesions freqüents a l’entrenar i competir

TwitterGoogle+FacebookWhatsAppCompartir

Avui parlarem de dues lesions molt comunes que solen aparèixer en diferents fases de l’entrenament; ja sigui per un excés de treball, o una insuficient o mala preparació, o algun problema de tipus biomecànic. La fascitis plantar i la parameniscitis.

La fascitis plantar :

fascia plantar

Fàscia plantar

És la inflamació del teixit de la planta del peu (fàscia plantar) que es situa des del taló fins a la base dels dits del peu. És l’estructura que s’encarrega de la funcionalitat del peu estabilitzant el taló i donant un suport d’amortiment durant l’activitat física.

Quan aquest teixit està sobrecarregat, s’inflama, provocant dolor i rigidesa a la part anterior al taló i posteriorment cap a la zona del pont.

 

La sobrecàrrega de la fàscia plantar normalment ve produïda per problemes anatòmics (peus plans o amb excés de pont), canvis bruscs en el pes del cos, tensió en el tendó d’Aquil·les, entrenaments massa llargs o intensos, utilització de mal calçat (excessivament dur o tou, o amb poca sola), o entrenaments en superfícies massa dures o amb excessives baixades.

Si apareix aquest tipus de molèstia, és important prestar-li atenció prematurament, ja que un estat més avançat, la lesió comportarà abandonar l’entrenament durant un temps per reduir la inflamació.

fascia plantar

Apliquem el nostre pes a sobre d’una pilota de tennis i la fen rodar

Els primers passos a seguir en aquesta lesió són, l’aplicació de fred per disminuir la inflamació, ja sigui un cubell amb gel o un glaçó directament sobre la zona 2-3 cops al dia sobretot després de l’activitat, podem fer-nos un massatge de la fàscia aplicant el pes del nostre cos a sobre i fent rodar una pilota de tennis o fins i tot amb una ampolla petita d’aigua, prèviament congelada, per tal d’unir el massatge al fred, reduir l’entrenament, canviar o millorar el calçat i la superfície d’entrenament, estirar la fàscia plantar i, finalment, si les molèsties persistissin, fer una visita al podòleg per comprovar la biomecànica del peu i fer unes plantilles si s’escau.

 

Parameniscitis :És la inflamació del menisc, ja sigui l’intern o l’extern. Els trobem situats al lateral del genoll entre el fèmur i la tíbia. Són petites estructures fibrocartilaginoses que donen estabilitat al genoll però que, a la vegada, estan sotmeses a la pressió del nostre cos. La inflamació del menisc ens produirà un dolor punxant a la part interna o externa del genoll durant l’activitat. Aquest dolor augmentarà en ajupir-nos (concretament, al posar-nos a la gatzonteta o de “cuclilles”), al pujar o baixar escales, córrer o saltar. El dolor pot reproduir-se a la zona posterior del genoll i pot aparèixer líquid en l’articulació.

menisc

Menisc

 

Aquestes estructures solen inflamar-se per motius similars als de la fascitis plantar, excés de càrrega, augment de pes, activitats en superfícies dures, calçat amb poc amortiment, insuficient preparació, augment precipitat d’intensitat o temps d’entrenament, poc temps de descans entre entrenaments…

És una lesió a tenir molt en compte, ja que una inflamació és pot reduir, però si la lesió va a més, es pateix el risc de fissurar o trencar el menisc i, en la majoria dels casos, el resultat sol ser un bloqueig articular i una intervenció quirúrgica per extreure la part fracturada.

Per tractar aquesta inflamació és important reduir tota pressió excessiva als genolls, ja sigui postural, com d’activitat; córrer, saltar, pujar i baixar escales… Caldrà reduir o abandonar la rutina d’entrenament, aplicar fred a la zona, donar descans a l’articulació i, si tot i així persisteix, cal visitar un metge per seguir indicacions farmacològiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *